Õppekava nimetus : Juuretisega koduleiva valmistamine
Koolitusel osalemise eeltingimused puuduvad.
Õppekava rühm: 541 Toiduainetetöötlus- ja tootmine
Keel: eesti keel
Eesmärk : Õpetada, kuidas tehakse leiba.
Õpilane mõistab tervisliku toitumise seoseid teraviljatoodetega ja teeb vahet pärmi- ja kääritatud juuretisega leival.
Õpiväljundid:
- Oskab valmistada juuretist;
- Oskab juuretisega teha leivatainast;
- Oskab valida küpsetamiseks õiget jahu ja temperatuuri;
- Mõistab jahutamise ja säilitamise protsessi nüansse;
- Koolituse lõpus saab õpilane kaasa juuretise, et kodus leiba küpsetada-
Sihtrühm : Täiskasvanud, kes on huvitatud leiva valmistamisest kodustes tingimustes.
Maht: 3 ak/h
Peamised õppemeetodid:
- Auditoorne töö: Erinevad teraviljad, jahusegud ja teraviljasaadused. Teraviljade ja leiva küpsetamise ajalugu. Sobiva temparatuuri ja niiskustaseme valimine küpsetamiseks, leiva õige jahutamise ja säilitamise olulisus).
- Grupitöö: Toitumisalane teave.
- Iseseisev töö: Kääritusanuma valimine, juuretise ja leivataigna tegemine, sõtkumine. Leiva vormimine ja küpsetamine. Jahutamisprotsess.
- Eneseanalüüs ja reflektsioon: „Minu toidulaua valikud“, tagasisidestamine.
Teema | Maht (ak/h) | Kirjeldus |
Juuretise valmistamine | 0,5 | Praktiline osa: kääritusanuma valimine, juuretise tegemine |
Leivataigna valmistamine | 1,0 | Praktiline osa: Juuretisest taigna tegemine. Sõtkumine. |
Küpsetamine | 1,0 | Praktiline osa: Leivapätsi vormimine, põrandaleiva/vormileiva valimine, küpsetamine. |
Kokkuvõtted ja reflektsioon | 0,5 | Reflekteerimine, tagasiside vormide täitmine. |