Õppekava nimetus : Juuretisega koduleiva valmistamine
Õppekava rühm: 541 Toiduainetetöötlus- ja tootmine
Koolitusel osalemise eeltingimused puuduvad.
Keel: eesti keel
Eesmärk : Õpetada, kuidas tehakse leiba.
Õpilane mõistab tervisliku toitumise seoseid teraviljatoodetega ja teeb vahet pärmi- ja kääritatud juuretisega leival.
Õpiväljundid:
- Oskab valmistada juuretist;
- Oskab juuretisega teha leivatainast;
- Oskab valida küpsetamiseks õiget jahu ja temperatuuri;
- Mõistab jahutamise ja säilitamise protsessi nüansse;
- Tunneb teraviljade ajalugu, kasvatamist ja eristamist;
- Oskab kirjeldada, milline on vilja teekond seemnest leivani;
- Tunneb leiva valmistamise protsessi ja rukkileiva kui Eesti traditsioonilise toiduaine väärtuslikkust ning tervislikkust ja osakaalu “Toidupüramiidis“;
- Koolituse lõpus saab õpilane kaasa juuretise, et kodus leiba küpsetada-
Sihtrühm : Täiskasvanud, kes on huvitatud leiva valmistamisest kodustes tingimustes.
Maht: 3+5 tundi (2 päeva)
Peamised õppemeetodid;
- Auditoorne töö: Erinevad teraviljad, jahusegud ja teraviljasaadused. Teraviljade ja leiva küpsetamise ajalugu. Sobiva temparatuuri ja niiskustaseme valimine küpsetamiseks, leiva õige jahutamise ja säilitamise olulisus).
- Grupitöö: Toitumisalane teave.
- Iseseisev töö: Kääritusanuma valimine, juuretise ja leivataigna tegemine, sõtkumine. Leiva vormimine ja küpsetamine. Jahutamisprotsess.
- Eneseanalüüs ja reflektsioon: „Minu toidulaua valikud“ , tagasisidestamine.
Esimene õppepäev | Teema | Maht (ak.t) | Kirjeldus |
Juuretise valmistamine | 1 | Teooreetiline osa: Erinevad teraviljad, leivajahu valimine (rukkijahu, rukki+ nisujahu, rukki+ odrajahu), | |
2 | Praktiline osa: kääritusanuma valimine, juuretise tegemine | ||
Teine õppepäev | Leivataigna valmistamine | 1 | Teooretiline osa: Erinevat tüüpi teraviljasaadused, teraviljade ajalugu, leiva küpsetamise traditsioonid. Õige küpsetamistemperatuuri valimine. |
1,5 | Praktiline osa: Juuretisest taigna tegemine. Sõtkumine. | ||
Küpsetamine | 1,5 | Praktiline osa: Leivapätsi vormimine, põrandaleiva/vormileiva valimine, küpsetamine. | |
0,5 | Teoreetiline osa: Leiva jahutamise ja säilitamistingimustega tutvumine. Toitumisalane teave. | ||
Kokkuvõtted ja reflektsioon | 0,5 | Reflekteerimine, tagasiside vormide täitmine. |